Op 9 december jl. organiseerden ACN, EVO en Quyntess een live webinar omtrent het digitaliseren van verladersdocumenten. Het webinar werd met veel belangstelling ontvangen door de Nederlandse expediteurs- en verladersgemeenschap. Hier volgt een impressie voor de geïnteresseerden die dit online event hebben gemist!

De keynote werd verzorgd door IATA waarbij ingezoomd werd op de doelstellingen rondom het verder digitaliseren van luchtvrachtprocessen en het uitrollen van de nieuwe e-Cargo standaard binnen de luchtvrachtindustrie. IATA heeft onlangs bekend gemaakt de Cargo-IMP berichtstandaard niet meer te gaan ondersteunen. Belanghebbenden kunnen echter nog wel gebruik blijven maken van de standaard, maar er zal vanuit IATA niet verder door ontwikkeld worden op dit format. "Het is onze ambitie om in 2015 maar liefst 45% van de airway bills te digitaliseren", licht Isabella Anderson toe, Project Manager e-Cargo bij IATA. "We zien nog altijd in de praktijk dat papier gedreven processen de voornaamste reden is van een vertraagd luchtvrachtproces. De introductie van het nieuwe Cargo XML formaat zal ons daarbij helpen om de efficiency en adoptie van elektronische processen te stimuleren." 

IATA-Standards

ACN vertegenwoordigt de Nederlandse expediteursgemeenschap en heeft in het kader van de "slimme douane en security afhandeling" als beginpunt initiatieven gerealiseerd met o.a. de implementatie van e-Link. "Door e-Link te gebruiken, wordt het aanleverproces een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. En het zorgt voor voorspelbaarheid van het aanleverproces," aldus Ben Radstaak, Managing Director bij Air Cargo Netherlands. "Zo is er 'real time' inzicht in de status van een zending en of deze voldoet aan de voorwaarden van compliant aanleveren. Als vervolg op de verdere digitalisering van het luchtvrachtproces is het ook essentieel dat niet alleen het fysieke aanleverproces wordt geoptimaliseerd, maar juist ook het administratieve proces en de uitwisseling van luchtvrachtgerelateerde documenten tussen partners. Het Open Cargo XML Platform biedt daarvoor uitstekende mogelijkheden voor verdere integratie."

"De verladers willen graag van start met de expediteurs om een digitale informatievoorziening op te zetten: van verlader naar consignee, maar ook tussen de verlader en expediteur," vertelt Joost van Doesburg, Beleidsadviseur Luchtvracht bij de EVO. "Wat ons betreft gaat het te vaak over de e-airway bill, dit is het belangrijkste document tussen de expediteur en de luchtvaart modaliteit. De focus zou moeten komen te liggen op de oorsprong van de informatie: de communicatie tussen de verlader en de logistiek dienstverlener en het digitaliseren van alle relevante documenten in dat proces, zoals Invoice, Packing list, House Airway bill, Declaration of Dangerous Goods en Certificate of Origin."

Quyntess heeft als specialist op het gebied van ketenintegratie en -transparantie in nauwe samenwerking met ACN en EVO een nieuw e-Gate concept ontwikkeld voor een Open Cargo XML Platform waarbij een volledig papierloze samenwerking binnen de keten zorgt voor een snelle en efficiënte vrachtafhandeling, verbeterde datakwaliteit en kostenbesparingen binnen het gehele end-to-end proces. "Het digitaliseren van verladersdocumenten staat bij deze pilot centraal en het is ons doel om de 1st mile in de keten: het digitaliseren van de verladersdocumenten wat nu voor een groot gedeelte bij de expediteurs ligt op te pakken met een aantal verladers," licht Rob van Ipenburg toe, Managing Partner bij Quyntess. "Het idee is om in deze pilotfase een aantal expediteurs met een aantal verladers mee te krijgen voor een volledig elektronische integratie (d.m.v. een combinatie van EDI en webportal) op basis van het 'come as you are' principe. Wij zorgen voor de transitie naar IATA XML en kunnen dat als output delen met een ieder die deze standaard aan kan, maar iedereen kan gewoon starten (en voorlopig ook blijven werken) met zijn huidige bericht-format en dat met één simpele connectie naar het Cargo XML Platform."
 

Bekijk de opname van het webinar

Heeft u de live versie van het webinar gemist of wilt u collega's informeren over het Open Cargo XML Platform initiatief? Bekijk hieronder de opname van dit webinar. 

 

Meedoen met de pilot?

ACN, EVO en Quyntess zijn op zoek naar expediteurs en verladers die zich als "koploper" willen aanmelden voor de e-Gate pilot. De focus van deze pilot ligt met name op de combinatie van EDI integratie en het beschikbaar stelllen van een portal voor een volledig papierloos en transparant supply chain proces tussen verladers en expediteurs. De focus van deze pilot is natuurlijk slechts het begin van het totale proces. Na een succesvolle pilot periode zal ook gekeken worden naar het uitbreiden van de focus over het gehele end-to-end proces. Heeft u interesse in deelname aan deze pilot? Neem dan direct contact op via Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser..