
- Détails
- 8 février 2013
- | Écrit par Roeland Vermeulen
Gezocht SCM Bosbeheer
Het evalueren van 2012 is afgerond en het nieuwe jaar is alweer meer dan een maand oud. Na een ‘subtropische’ kerst en een file record als gevolg van sneeuwval vrij kort daarna, is iedereen ondertussen alweer bekomen van opkomende elfstedenkoorts. In 2013 blijken Transporteurs innovatief te zijn, start Nyenrode met een eigen VLM en gaat het goed met onze Topsector Logistiek. Of toch niet?
Dit zijn enkele voorbeelden maar laten we eerlijk zijn ... zijn we langzaam maar zeker het SCM spoor niet een beetje kwijt? Met meer dan 11 jaar ervaring in de verkoop van Supply Chain software en bijbehorende diensten, vraag ik mij dit steeds meer af.
Wijn en zakken
Het is een feit dat aanbieders in de markt voor Supply Chain oplossingen vanuit verschillende achtergronden naar elkaar toegroeien en zich bedienen van verschillende definities van dezelfde terminologie. En laten we eerlijk zijn: de ‘zakken’ veranderen nog steeds veel vaker dan de ‘wijn’ die erin zit. Wij merken dit vooral in selectieprocessen waar het selectieteam wordt overspoeld met high level demo’s gericht op User Experience en nice-to-have’s. Dit alles wordt aangevuld met marketingverhalen waardoor het voor de doorsnee gebruiker naar mijn idee bijna onmogelijk wordt om diep onder de motorkap te kunnen kijken en de juiste / meest passende keuze te maken.
Echte verandering!
Als Quyntess zijn we reeds in 2004 gestart met de transformatie van onze organisatie, waarbij we beter wilden aansluiten bij wensen van onze klanten. We hebben ons model naar een zogenaamde Managed Service omgegooid en steunen niet meer op het uurtje/factuurtje model van traditionele integrators. Maar de verandering ging nog verder!
Zo beheren we binnen het pay-per-use model onder andere standaard applicaties in ons datacenter met daarbinnen voor de klant specifiek geconfigureerde processen. We leveren benodigde support en bieden een lage instap voor ketenintegratie. Op die manier is er een conceptueel ander model onstaan dat van bovengenoemde doorsnee gebruiker behoorlijk wat extra inlevingsvermogen vraagt (en dus niet altijd meteen wordt begrepen).
Appels met Peren
Zo’n veranderd model is op een hoop vlakken natuurlijk goed nieuws en is volgens de analisten de weg voorwaarts, maar het betekent wel dat organisaties hun selectieprocessen anders zullen moeten structureren. Als er voor het samenstellen van een long list niet wordt gekeken naar basale verschillen als software vs dienst, dan ontstaat er in de loop van het traject mogelijk frictie.
In een aantal trajecten waarin ik de afgelopen maanden betrokken was, zie je dat de kans om zaken echt anders te gaan doen te sterk wordt beinvloed door de manier van aanpak en het inlevingsvermogen van betrokkenen. De selectiemethodes gaan teveel uit van traditionele oplossingen, de drang naar vergelijken van features & functions en kijken niet naar onderliggende concepten en hun gevolgen voor de uitrol.
Zolang we niet pragmatisch nadenken over het bereiken van de win-win in de keten, zullen traditionele belangen en verdienmodellen verdere innovatie en met name het succesvol gebruik ervan in de weg staan. In de titel refereer in aan SCM-bosbeheer om meer duidelijkheid te scheppen, maar de vraag is wie hierin het voortouw moet nemen?